بلیط چارتری چیست و به چه معناست؟
تعریف چارتر:
چارتر از کلمات کاربردی گردشگری است.چارتر به معنی دربست کرایه کردن است یعنی وقتی یک آژانس یا شخصی تعدادی یا تمام صندلی های یک هواپیما را اجاره میکند چارتر کننده محسوب میشود.
چارتر کردن فقط به هواپیما و دیگر وسایل نقلیه مختصر نمیشود، زمانیکه یک آژانس یا شخص حقیقی تعدادی از تختهای یک هتل را برای مدت معیینی کرایه کند، یعنی چارتر کننده آن تخت ها است.
به جز از آژانسهای هواپیمایی، بعضی شرکتها و اداره های دولتی و خصوصی هم هواپیما یا هتل را برای کارکنان خود چارتر میکنند. مثلا اگر تعدادی از کارکنان یک شرکت برای مدتی در سال دائم در سفر هوایی باشند، به نفع آن موسسه یا اداره است که هواپیما یا هتل را برای کارکنان خود چارتر کند. چون چارترکردن مانند خرید عمده است و صرفهجویی هزینه را در پی دارد. در ادامه انواع چارتر بر اساس ظرفیت را توضیح می دهیم:
چارتر ها بر اساس ظرفیت صندلی:
فول چارتر (Full Charter):در صورتی که تمام صندلیهای یک پرواز چارتر باشند فول چارتر میگویند.
سیت چارتر (Seat Charetr): در صورتی که بخشی از صندلیهای یک پرواز چارتر میشوند سیت چارتر میگویند.
به شخص یا آژانس که تمام یا بخشی از صندلیهای یک پرواز را چارتر میکند، چارترکننده میگویند و ایرلاینی که صندلیهایش را در پرواز اجاره میدهد چارتردهنده میگویند.
چند نوع چارتر بر اساس زمان وجود دارد؟
براساس زمان 3 نوع چارتر وجود دارد که در این بخش توضیح می دهیم:
1- پرواز چارتر شناور
در حالت پرواز چارتر شناور، چارترکننده مثلا برای سه ماه همه یا بخشی از صندلیهای یک پرواز را چارتر میکند و بلیط رفت و برگشت آن را در همین سه ماه به فروش می رساند. بلیط برگشت در این حالت محدودیت زمانی ندارد. مثلا بعضی از ایرلاینهای ایرانی صندلیها یا تمام هواپیمای خود را در مسیر فرودگاه ازمیر و فرودگاه اسپارتا در ترکیه چارتر میدهند. در نتیجه تمام تورهای این مسیر روی پروازهای چارتر انجام میگیرد.
2-پرواز چارتر بک تو بک
پرواز چارتر بک تو بک، مربوط به موقع ای است که چارترکننده موظف میشود بلیطهای چارترش را یا یک فاصلهی زمانی معین بین زمان رفت و برگشت بفروشد. مثلا شما یک بلیط چارتر به مقصد استانبول میخواهید و اپراتور به شما میگوید تاریخ بلیط برگشتتان باید حداکثر تا دوهفته بعد از پرواز رفت باشد.
3-پرواز چارتر بلاک(BLOCK)
در پرواز چارتر بلاک، چارترکننده باید بلیطهای پروازش را در یک تاریخ مشخص رفت و یک تاریخ مشخص برگشت بفروش برساند. یعنی وقتی برای خرید این بلیط مراجعه میکنید، اپراتور به شما میگوید مثلا فقط در تاریخ 18 آبان بلیط رفت و 22 آبان بلیط برگشت پرواز چارتر مسیر مورد نظرتان را دارد و در تاریخهای دیگر موجود نیست
تفاوت هایی میان بلیط چارتری و سیستمی وجود دارد که در این بخش به آنها میپردازیم:
1-فروشنده بلیط
مهمترین تفاوت این دو بلیط هواپیما در این است که بلیط سیستمی کاملا برخلاف بلیط چارتر، فقط توسط خود شرکتهای هواپیمایی یا نمایندگیهای معتبرشان فروخته میشود.
2-زمان بلیط
دومین تفاوت بلیط چارتر و سیستمی در این است که برنامه پروازهای سیستمی از سوی ایرلاین در طول سال مشخص است و شما از خیلی مدت قبل تا دقیق پای پرواز میدانید که هواپیما در چه روزهایی از هفته به کدام مقصد پرواز دارد و قیمت آن پرواز نیز در تمام طول سال مشخص می باشد.
3-بازگشت هزینه وساعت پرواز
در پرواز چارتر ممکن نیست که تاریخ یا ساعت پروازتان را تغییر بدهید، هزینه پرداختی هم تقریبا غیر قابل برگشت است، اما پرواز سیستمی اینطور نیست. در پرواز سیستمی اگر برنامه سفرتان تغییر کرد میتوانید تاریخ یا ساعت پروازتان را تغییر بدهید، یا حتی بلیط را پس بدهید و با کسر جریمهی کنسلی، مبلغ بلیط را دریافت نمایید.
4- قیمت بلیط برای گروههای سنی مختلف
در پرواز سیستمی قیمت بلیط هواپیما بر اساس گروه سنی وجود دارد . قیمت بلیط کودکان در ایرلاینهای مختلف بین ۵۰ تا ۷۵ درصد بلیط بزرگسالان است و برای بلیط نوزادان در پروازهای داخلی و خارجی باید بین ۱۰ تا ۳۰درصد قیمت بلیط بزرگسالان را پرداخت کنید. اما در پرواز چارتر قیمت بلیط تمام افراد بالای ۲سال اعم از کودک و بزرگسال یکسان است. بنابراین اگر خانوادگی سفر میکنید یا در گروه همسفرانتان کودکان در سنین متفاوت هستند شاید بلیط سیستمی بیشتر به نفع شما باشد.
چرا در بعضی مواقع بلیط های چارتری تخفیف های چشم گیری میخورند؟
گاهی در سایتهای فروش بلیط چارتر یا در پیامکهای تبلیغاتی قیمتهای عجیب و وسوسهکنندهای به چشممان میخورد. مثلا بلیط رامسر به تهران فقط 50هزار تومان. برای بسیاری از مسافران جای سوال است که چرا قیمت این بلیط اینقدر پایین است؟
چارترکننده بهای بلیطهای پرواز را پیشاپیش پرداخته کرده است و اگر بلیطهایش در تاریخ مد نظرش به فروش نرسد، ضرر میکند. بنابراین گاهی اوقات (البته در موارد معدودی) به خصوص نزدیک زمان پرواز، حاضر است بلیطش را به هر قیمتی بفروشد تا خسارت کمتری متحمل شود.
قیمت بلیط چارتر به دو عامل زمان و تقاضا بستگی دارد. در زمانهایی که تقاضا برای سفر زیاد میشود، برای مثال تعطیلات تابستانی یا عید نوروز، بلیط چارتر فرقی با بلیط سیستمی ندارد و حتی ممکن از بلیط سیستمی گرانتر به فروش برسد. اما درکل در پروازهای چارتر هرچه به زمان پرواز نزدیکتر باشید، ممکن است بلیط ارزانتری تهیه نمایید.
چارترکننده اصلی شامل چه کسانی میشود؟
چارترکنندگان اصلی شامل آژانسهایی هستند که برای چارترکردن پروازها یا صندلیها با ایرلاینها قرارداد میبندند و بلیط ان را ارائه میکنند. عدهی دیگری از چارترکنندگان نیز وجود دارند که خودشان طرف اصلی قرارداد نیستند و دوباره پرواز یا صندلی را از چارترکنندگان اصلی، چارتر میکنند! بارها پیش آمده که مسافرانی که بلیطشان را از چارترکنندگان اصلی تهیه نکردهاند، از بیبرنامگی و آشفتگی این پروازها شکایت میکنند. مثلا مسافر با خیال راحت کیفش را برمیدارد و راس ساعت مقرر خودش را به فرودگاه میرساند و پای پرواز تازه متوجه میشود علیرغم خرید بلیط، اسمش در لیست پرواز نیست برای پرهیز از مشکلات نظیر این تنها راه حل این است که بلیط چارتر را تنها از مراجعی تهیه کنید که فقط بلیطهای چارترکنندگان اصلی و معتبر را به فروش میرسانند.
@ovitagasht.com